Vakuumipakkauskone parantaa monien elintarvikkeiden säilyvyyttä

minusta
Teollisuuden tarvikkeet ja laitteet kehityksen mahdollistajana

Teollisuustarvikkeita- ja laitteita tehdessä käsitellään yleensä myös fysiikan ja tekniikan aiheita ja lainalaisuuksia. Joten aihe on siinä mielessä mielenkiintoinen. Yleensä laitteiden ja niiden osien suunnittelussa käsitellään osien, liikkeen ja niiden välistä suhdetta. Kaikkien osien tulee olla täydellisesti toimivia ja niiden valmistusta varten on tehty tarkat laskelmat. Teollisuudelta ja sen laitteilta saadaan ratkaisuja ympäristöongelmiin ja yhteiskunnallisiin pulmiin. Ala on siis hyvin tärkeä ja koko ajan kehittyvä. Suomessa on paljon yrityksiä, jotka tekevät omalla työpanoksellaan ja tuotteillaan vaivaa tämän eteen. Tässä blogissa on tarkoitus tuoda esille teollisuuden eri työkaluja, laitteita ja tarvikkeita. Lisäksi perustietoa aiheesta sekä ajan tietoa uutuuksista, kehityksestä ja tuoteinnovaatioita.

Haku
Kategoriat

Vakuumipakkauskone parantaa monien elintarvikkeiden säilyvyyttä

23 June 2021
 Kategoriat: , Blog


Kesän sato kannattaa poimia talteen ja oikeilla säilöntämenetelmillä voi siitä nauttia vielä talvellakin. Kaikki elintarvikkeet ovat biologista ainesta, joten niissä tapahtuu muutoksia koko ajan. Ruokaa pilaavien mikrobien ja vaarallisten mikrobien pääsyä ruokaan ei voi kokonaan estää. Useimmat ruoat säilyvät vain rajoitetun ajan, mutta eri säilöntämenetelmillä ruoan säilyvyyttä voi pidentää. Säilyvyyden kannalta on myös olennaista, että sato korjataan oikeaan aikaan ja raaka-aineista poistetaan epäpuhtauksia. Marjat ja sienet kannattaa poimia kuivalla kelillä, kalat perata heti pyynnin jälkeen ja kasviksista puhdistetaan mullat heti keräämisen jälkeen. Tuoreet elintarvikkeet eivät säily kauaa, esimerkiksi tuoreet lihatuotteet säilyvät vain muutaman päivän ja jauhettu liha ja kala vain yhden päivän.

Erilaisia elintarvikkeiden säilöntämenetelmiä

Elintarvikkeita voi säilöä monella tavalla, mutta on tärkeää, että raaka-aineet ovat tuoreita ja puhtaita kuten myös kaikki työvälineet. Olipa säilöntämetodiksi valittu mikä tahansa, kannattaa prosessi tehdä myös mahdollisimman nopeasti, että ilmassa olevat mikrobit eivät pääse saastuttamaan säilöttäviä aineita. Riippuen elintarvikkeesta, sen voi säilöä eri tavoin. Monien vihannesten ja juuresten säilöntään sopivia metodeja ovat esimerkiksi etikkasäilöntä, hapansäilöntä, umpiointi, pakastaminen ja kuivaaminen. Sieniä voi myös säilöä suolaamalla. Marjoja ja hedelmiä voi säilöä monella tavalla ja niistä voi myös valmistaa monenlaisia paremmin säilyviä tuotteita. Niitä voi säilöä yksinkertaisesti ja helposti pakastamalla, mutta myös sokeri lisää elintarvikkeiden säilyvyyttä, joten marjoista ja hedelmistä voi valmistaa esimerkiksi hilloja, mehuja, soseita, marmeladeja, nektareita ja hyytelöitä ja niitä voi myös kuivata ja tyhjiöpakata. Lihaa ja kalaa voi säilöä pakastamalla ja myös pakkaamalla ne vakuumiin.

Vakuumipakkauskone on helppo säilöntäkeino monille elintarvikkeille

Kuivaaminen, hapattaminen, suolaaminen ja savustaminen ovat entisaikojen ruoan säilöntämenetelmiä ja 1800-luvulla alettiin elintarvikkeita säilömään myös umpioimalla eli laittamalla ruoan tölkkiin ja sulkemalla sen ilmatiiviiksi vahalla ja sen jälkeen keittämällä kuumassa vedessä. Nykyään uusimpia myös kotitalouksissa yleistyvä metodi on elintarvikkeiden tyhjiöpakkaaminen, johon tarvitaan vakuumipakkauskone. Pakkauskoneen perusideana on parantaa ruoan säilyvyyttä pakkaamalla se mahdollisimman hapettomaan tilaan, jolloin bakteerien kasvu hidastuu ja ruoka säilyy paremmin. Pakkauskone sopii monien elintarvikkeiden pakkaamiseen ja retkeilijälle tai vaeltajalle ruokien pakkaamiseen kätevästi kerta-annoksiin.

Lisätietoa vakuumipakkauskoneista voit lukea esimerkiksi Multivac sivuilta.